Zkuste maďarskou kuchyni

Perklet

Mezi nejvíce populární kuchyně na našem území patří ta maďarská. Zdejší gastronomie se vyznačuje výrazností a pikantností svých pokrmů. V těch nechybí zejména mletá červená paprika, cibule, česnek, rajčata či zakysaná smetana, která výraznost pokrmů decentně zmírní.

Celkově lze říci, že jídla v maďarské gastronomii se velice podobají těm, která jsou připravovány u nás. I v Maďarsku se totiž můžeme setkat s úpravou různých sladkovodních ryb či přípravou různých vydatných omáček. A ano, nechybí ani tradiční guláš, který je obdobně jako u nás jedním z nejpopulárnějších jídel.

[odkaz url=“http://www.cestapoevrope.cz/dovolena-budapest“ text=“Zájezdy do Budapešti“ alt=“Zájezdy do Budapešti“]

Co se týče historie maďarské kuchyně, tak ta je poměrně daleká. Její počátky lze zaznamenat u pastevců, kteří žili kočovným životem. Právě z toho vychází styl a typy jídla, která lze v maďarské kuchyni najít. Zejména jde o rychlost přípravy a dostatečné nasycení, aby byli kočovníci při dlouhých cestách dokonale nasyceni.

A vzhledem k historickým událostem měla na maďarskou kuchyni značný vliv ta rakouská, což je velice obdobné jako v případě české kuchyně.

Typická jídla maďarské kuchyně

Uzeniny – právě uzeniny patří mezi populární předkrmy v Maďarsku a mnoho z nich známe i u nás. Mezi oblíbené uzeniny patří různé druhy klobás. Jmenovat lze například čabajku. Neméně populární jsou poté také uherský salám či disznósajt – tlačenka.

Slepičí vývar – klasika, o které není potřeba více psát. V Maďarsku se tomuto tradičnímu jídlu říká Újházy tyúkhúles a stejně jako u nás se podává s nudlemi a se zeleninou.

Perkelt – snad nejznámější maďarské jídlo, které se velice hojně objevuje i na českých jídelních lístcích. A kdybyste o tomto jídle ještě neslyšeli, tak je to něco jako guláš, kdy je hovězí maso dušeno na silném paprikovém základu.

Paprikáč – něco podobného jako perkelt, s tím že je používáno více druhů masa a jako bonus je přidána smetana, která omáčku zjemní.

„Mix gril“ – neboli fatányéros, kdy je na prkýnku několik druhů grilovaného masa. U nás tuto kombinaci známe jako mix gril. Ideální příloha je například chleba.

Lečo – ano, ono známé lečo má své kořeny v maďarské kuchyni. A to, že se jedná o dušenou zeleninu (zejména papriky, rajčata a cibuli) smíchanou s klobásou, snad ani není potřeba zmiňovat.

[odkaz url=“http://www.cestapoevrope.cz/dovolena-budapest“ text=“Zájezdy do Budapešti“ alt=“Zájezdy do Budapešti“]

Oblíbené nápoje

Černá káva – silná káva je tradiční nápoj, bez kterého si většina Maďarů nedokáže představit začátek dne. Tedy, podobné jako u nás…

Pálenky – i toto máme velmi podobné. Také v Maďarsku jsou nejrůznější ovocné pálenky velice populárním pitím, co se řady tvrdého alkoholu týče.

Víno – ač se to nemusí zdát, tak Maďaři dříve patřili k výrobcům jednoho z nejkvalitnějších bílých vín (například velice známý Tokaj). A i přestože jim tato výsada byla vinou působení komunismu vzata, tak v posledních letech se vracejí zpět na výsluní.

Další nápoje jsou v maďarskou spíše převzaté a nelze je tedy označit, že by byli typické pro tuto zemi.

Mohlo by vás zajímat:

Cesta z letiště Ferihegy do Budapešti

Zajímavosti o Budapešti

[fb_button]

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *